Wat je moet weten over datakwaliteit

In een vorige nieuwsbrief vertelde ik al wat over datakwaliteit: ‘garbage in = garbage out’. Er zijn nog een aantal andere aspecten die je moet meenemen in je aanpak. Zie je deze aspecten over het hoofd, dan kan het je reputatie schaden en zullen klanten weglopen. Data heeft een zeer goede bescherming nodig. Neem daarom altijd de volgende drie aspecten mee in je datastrategie:

  • Privacy is een must. Je klanten vertrouwen hun gegevens aan jouw organisatie toe. Ze gaan ervan uit dat je hier verstandig mee omgaat. Privacy is een grondrecht. En een voorwaarde om vrij te zijn in wie je bent en wat je doet. Veel bedrijven verdienen hun geld vooral met persoonsgegevens. Daar is op zich niets mis mee. Dit moet natuurlijk wel volgens de spelregels die zijn afgesproken. Maar te vaak houden bedrijven zich niet aan de privacyregels als zij gegevens verzamelen, koppelen, gebruiken en wellicht verkopen. Zorg dat je meer dan voldoende aandacht voor privacy hebt.
  • Beveiliging is een ander zeer belangrijk aspect. Elke dag is het wel in het nieuws: een datalek of een hack waarbij klantdata is gestolen uit een (online) database. De reputatieschade voor het bedrijf is enorm. Het kan zelfs het voortbestaan van je bedrijf in gevaar brengen.
  • Transparantie wordt steeds belangrijker. Welke klantdata sla je op en welke data deel je met derden? Facebook is wel het bekendste voorbeeld. Dat bedrijf verzamelt zeer veel data over klanten. En is het onduidelijk welke gegevens zij precies opslaan en wat ze daar dan mee doen, maar ook bij veel kleinere (e-commerce) bedrijven is het vaak onduidelijk wat er met jouw data gebeurt. Door transparant hierover te zijn kan dit van waarde zijn voor je klanten.

Deze bovengenoemde aspecten worden steeds belangrijker en moeten dan ook voortdurend op de agenda van alle directies van organisaties staan en dus onderdeel zijn van de strategie.

Drie misverstanden over datakwaliteit

Er zijn verschillende valkuilen die je moet zien te vermijden. Leer van de fouten die anderen eerder al maakten. Hieronder de drie meest voorkomende misverstanden die leven over datakwaliteit. Deze misverstanden zorgen voor onduidelijkheid in de organisatie en daardoor vermindering van de datakwaliteit.

  1. Datakwaliteit is een eenmalige exercitie en geen continu verbeterproces. Wanneer de acute noodzaak van goede data verwatert, verdwijnt het van de agenda. En dan blijft het alsnog dweilen met de kraan open.
  2. Data is geen strategische asset. Dan is er misschien ad hoc aandacht voor, maar nooit structureel. Door je datakwaliteit continu te monitoren en hierover te rapporteren, ga je dat veranderen.
  3. Datakwaliteit is iets wat IT moet regelen. De verantwoordelijkheid is dan niet goed belegd. Het verbeteren van je datakwaliteit komt dan nooit echt goed van de grond.

Verhoog de datakwaliteit in jouw bedrijf

Je ziet dat datakwaliteit een onderwerp is dat moet blijven leven. En het onderwerp wint gelukkig steeds meer aan belang. Wil je ook voortgang maken in het verbeteren van je datakwaliteit? Neem contact met mij op. Ik kan je er nog veel meer over vertellen en jouw organisatie helpen met het opstellen en uitvoeren van een datastrategie.