Datakwaliteit, oh leuk!

Het is zo bekend: ‘garbage in, garbage uit’. Toch blijkt het moeilijk om de kwaliteit van de data op een hoger plan te brengen. Wat verstaan we bijvoorbeeld onder kwaliteit, wat is goed en is een beetje goed ook goed… Dat komt zeker niet alleen maar door gebrekkige systemen. Het gedrag van mensen speelt een evenzo belangrijke rol.

Data beheren het kan best leuk zijn. Als je ziet dat de kwaliteit verbetert en je kan op basis van data een beslissing nemen (hoe klein ook), zul je zien dat bij veel mensen het kwartje gaat vallen.

Je kunt aan de hand van deze 6 criteria bepalen of jouw data aan een kwaliteit voldoet:

  • Accuraat: denk bijvoorbeeld aan verouderde adressen of spelfouten in namen en adressen.
  • Compleet: zijn alle gegevens compleet en goed ingevuld. Je primaire proces vaart hier ook wel bij.
  • Formaat: voldoet de data aan de regels? Denk aan het formaat van een telefoonnummer of bankrekening.
  • Consistent: klopt de data onderling? Is een adres bijvoorbeeld in het boekhoudpakket gelijk aan die in het CRM systeem.
  • Dubbel: klanten komen vaak meerdere keren voor in bestanden. Meestal is de informatie in de diverse records anders.
  • Integer: dit gaat om data die niet goed te koppelen valt. Denk aan orders die “zweven” in het systeem en geen klant kennen.

Drie misverstanden over datakwaliteit

Er zijn verschillende valkuilen die je moet zien te vermijden. Leer van de fouten die anderen eerder al maakten. Hieronder drie vaak voorkomende misverstanden die leven over datakwaliteit.

  1. Datakwaliteit is een eenmalige exercitie en geen continu verbeterproces. Wanneer de acute noodzaak van goede data verwatert, verdwijnt het van de agenda. En dan blijft het alsnog dweilen met de kraan open.
  2. Data is geen strategische asset. Dan is er misschien ad hoc aandacht voor, maar nooit structureel. Door je datakwaliteit continu te monitoren en hierover te rapporteren, ga je dat veranderen.
  3. Datakwaliteit is iets wat IT moet regelen. De verantwoordelijkheid is dan niet goed belegd. Het verbeteren van je datakwaliteit komt dan nooit echt goed van de grond.

Verhoog de datakwaliteit in jouw bedrijf

Datakwaliteit is een belangrijk aspect op grip te krijgen op je digitalisering.. En het onderwerp wint gelukkig steeds meer aan belangstelling. Toch is het nog lastig om hiermee te starten of de focus vast te houden Wil je ook aan de slag met het verbeteren van je datakwaliteit en wil je hier hulp bij? Of gewoon eens van gedachten over wisselen? Neem contact met mij op.