Data een lust of een last?
In deze vreemde tijd, waarin COVID-19 ons nog steeds in zijn greep houdt, is het duidelijk dat digitalisering een onlosmakelijk onderdeel én een noodzakelijkheid is geworden voor onze maatschappij. Klantgedrag is extreem veranderd en de spelregels van ondernemen veranderen continu. Digitale transformatie staat logischerwijs in veel top-3 lijstje van bedrijven. De echte invulling blijft echter vaak hangen tot e-commerce strategie. Helaas wordt dit dan niet altijd bedrijfsbreed gezien met als gevolg geen verbetering van samenwerking met klanten en/of leveranciers.
Uit gesprekken die ik met klanten heb over de realisatie van hun digitale ambities, blijkt dat veel van de uitdagingen terug ter herleiden zijn naar ‘gedoe met data’. Of dat nu gaat om de compleetheid en correctheid van product data op de website, de uitdagingen om klantdata samen te voegen, of om te komen tot verbeterde analytics, het is vaak gedoe en de echte kennis ontbreekt. Data wordt nog onvoldoende gezien als de brandstof voor de digitaliseringsmotor.
Het data-fundament is vaak ontoereikend voor digitale ambities
Uit quick scans blijkt dat het data-fundament vaak maar matig op orde is. Ik hoorde laatste een typisch voorbeeld: “Data werd bij ons steeds als iets van IT gezien, moeilijk, complex en best technisch en bovendien opgesloten in systemen en databases die door IT beheerd worden”. Langzaam gaan bedrijven zich realiseren dat het gedoe met data niet langer een IT verantwoordelijkheid is en dat juist de business de verantwoordelijkheid voor data moeten nemen. Dat begint met kleine stapjes en helaas ook vaak met vallen en opstaan. Huidige data is maar beperkt betrouwbaar en het vergt veel energie om tot ‘iets zinnigs’ te komen.
Maar hoe dan?
Als in een adviesrapport of een strategieplan staat dat digitalisering en data belangrijke componenten zijn voor toekomstig succes, dan klinkt dat heel mooi De kernvraag is echter “hoe dan?” Waar begin ik nu zo digitale reis? Welke kennis en kunde moet ik opbouwen? Welke stakeholders moet ik hierin betrekken en waar ligt het eigenaarschap voor zaken? Wat moet ik qua data gerelateerde processen inrichten en welke tooling heb ik daarbij nodig? Dit zijn al heel veel vragen en ik kan je vertellen…. er zijn er nog veel meer. Maar wegzakken in vragen is geen oplossing. Begin met kleine stapjes. Welke data is wel betrouwbaar, wat zegt die data en hoe kun je deze data nog verder verbeteren om de juiste antwoorden te krijgen. Zowel vanuit management en directie ga je een visie op data vormen. Start met een pilot en ga het gesprek binnen het bedrijf aan. Wat is er al, welke bronnen zijn er al en vooral welke kennis is er al en welke waarde heeft dit? Kortom, maak een inventarisatie en beweeg. Net zoals met sporten, je kunt niet in een keer een marathon rennen, daarvoor moet je veel en langdurig trainen. Begin gewoon eens met een kilometer. Voorkom dat data een last blijft in je organisatie. Ik help je graag met het maken van een inventarisatie en een opvolgend stappenplan en dataplan. Dat vind ik leuk, kan ik goed en doe ik graag. Zo wordt data geen last maar een lust!